Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

RADT 2992 Patient Care Fall Semester Exam 2 Review Chapters 4 and 5.

Similar presentations


Presentation on theme: "RADT 2992 Patient Care Fall Semester Exam 2 Review Chapters 4 and 5."— Presentation transcript:

1 RADT 2992 Patient Care Fall Semester Exam 2 Review Chapters 4 and 5

2 2. Major sites of nosocomial infection include which of the following? The GI system The musculoskeletal system The bloodstream The urinary tract A and b B and c C and d All of the above Answer: Page 72, The bloodstream and the urinary tract are common sites of nosocomial infections

3 6. Clean gloves are to be worn by the radiographer : Any time he approaches a patient* Any time he touches a patient* Any time he may come in contact with a patients blood or body fluids.* Answer: Page 89, Any time it is potentially possible that a patients blood or body secretions may be touched, disposable, single-use gloves must be worn.

4 7. The radiographer must treat all used needles and syringes in a particular manner which includes: Not recapping used needles* Throwing needles carefully in the waste receptacle* Breaking needles before discarding them Re-using needles only when sterilized Answer: Page 91, Do not recap needles or touch them after use. Place them immediately (needle first) in a puncture-proof container labeled for this purpose. Do not attempt to bend or break needles.

5 8. If a patient comes to the imaging department waiting area and is coughing and sneezing, the radiographer must protect other patients from infection. This is done by:(mark all that apply) Asking the person to please refrain from sitting and coughing near others.* Providing the person with tissues and a receptacle in which to discard them* Instructing the person to cough into the tissues and away from others* Removing the person from the area as quickly as possible* Answer: Page 92, If the patient is coughing and sneezing, the patient must be provided with tissues and a place to dispose of them. Instruct the patient to cough and sneeze into the tissues and then discard them safely. The patient should be removed from a crowded waiting room to prevent infecting other persons.

6 14. Infections acquired in the course of treatment are called: Community acquired infection Nosocomial infection* Iatrogenic infection* Exogenous infection Answer: Page 72, nosocomial infection- infection acquired in the course of medical care Iatrogenic infection- a nosocomial infection that results from a particular treatment or therapeutic procedure

7 22. Touching objects that have been contaminated with disease producing microbes is: Direct contact* Indirect contact* Droplet contact Vehicle contact Airborne contact Answer: Page 79, The transfer of pathogenic microbes by touching objects that have been contaminated by an infected person. Direct contact is when a person or animal with a disease or his blood or body fluids are touched.

8 26. Touching contaminated material with the hands is: Direct contact* Indirect contact* Droplet contact Vehicle contact Airborne contact Answer: Page 79, see comments from #22

9 28. When a radiographer is to enter the newborn nursery, he must do the following: (choose all that apply) Always wear a cap and mask* Always scrub the hands for 3 minutes* Always wear a surgical cap and gown Always clean his equipment with a disinfectant solution* Answer Page 97, Prior to entering the newborn or intensive care nursery the radiographer must carefully clean his portable machine with disinfectant wipes. Hands must be scrubbed for three minutes…

10 37. If a place on the sterile field becomes wet, the radiographer should: Remove the entire field of drapes and re- start* Cancel the procedure Place several thicknesses of sterile towels over the wet area* Answer: Page 108, #24, A wet area on a sterile field must be covered with several thicknesses of sterile toweling or an impervious drape.

11 38. If the radiographer is called to the operating room but is not to scrub for the procedure he must: Put on a scrub suit, shoe covers, a cap, and a mask and proceed to the OR* Put on a clean gown over his regular uniform and proceed to the OR Wear and cap and mask when he enters OR Put on a scrub suit, shoe covers, cap and mask; scrub for 3 minutes, then proceed to OR* Answer: Pages , Before entering the surgical suite, the radiographer must change into a scrub suit, cover hair with a cap, cover shoes, and place a mask over mouth and nose. If the radiographer is not to scrub, he must perform hand washing for 3 minutes using an antiseptic soap.

12 44. When sterile drapes are placed by the sterile person, the drape is placed: In the area farthest away from the sterile person first* In the area nearest the sterile person first* Over the operative site first* Answer Page 108, Sterile drapes are placed by the sterile person. The sterile person places the drapes on the area closest to him first to protect his sterile gown.


Download ppt "RADT 2992 Patient Care Fall Semester Exam 2 Review Chapters 4 and 5."

Similar presentations


Ads by Google