Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Welcome! The Topic For Today Is…. Contract Law Contract Law Elements of a contract Characteristics of a contract Termination of an offer Requirements.

Similar presentations


Presentation on theme: "Welcome! The Topic For Today Is…. Contract Law Contract Law Elements of a contract Characteristics of a contract Termination of an offer Requirements."— Presentation transcript:

1

2 Welcome! The Topic For Today Is…. Contract Law

3 Contract Law Elements of a contract Characteristics of a contract Termination of an offer Requirements of Acceptance Miscellaneous Bonus Question: 5000 pts

4 Topic 1: 200 Question 1: what is an offer? Answer: An offer is a proposal by one party to another intended to create a legally binding agreement.

5 Topic 1: 400 Question: How would you define a genuine agreement in your own words? Answer: Well Genuine is something true. A valid offer is met with a valid acceptance.

6 Topic 1: 600 Question: Name the six elements of a contract. Answer: Capacity, consideration, legality, offer, acceptance, and genuine agreement.

7 Topic 1: 800 Question: Who are excused from contractual responsibility ? Answer: Minors, mentally impaired people, and individuals under the influence of drugs or alcohol.

8 Topic 1: 1000 Question: Define what is a contract. Answer: A contract is any agreement enforceable by law.

9 Topic 2: 200 Question: Give a definition of what valid means. Answer: Valid is something legally good.

10 Topic 2: 400 Question: Define a bilateral contract. Answer: A bilateral contract is a contract that contains two promises.

11 Topic 2: 600 Question: In which type of contract do both parties, the offeror and the offeree, make promises. Answer: A bilateral contract

12 Topic 2: 800 Question: What would be an example of an implied contract? Answer: when you pay for your gas you have an implied contract with the person who you paid your gas to.

13 Topic 2: 1000 Question: What contract is oral or written? Answer: An expressed contract

14 Topic 3: 200 Question: What is the difference between revocation and rejection? Answer: Revocation is the taking back of an offer by the offeror. Rejection is when the offeree refuses the offer and brings the offer to an end.

15 Topic 3: 400 Question: Can you change you mind and withdraw an offer? Answer: You can withdraw as long as the offeree has not already accepted the offer.

16 Topic 3: 600 Question: How would you describe a counteroffer.? Answer: A counteroffer ends the first offer. For example) If you tell someone I will sell my car to you for 12,000 and that person says I will sell my car 10,000.

17 Topic 3: 800 Question: Describe Death or Insanity Answer: If the offeror dies or becomes insane before the offer is accepted, the offer comes to an end.

18 Topic 3: 1000 Question: Expiration of time give an example. Answer: Lets just say Aniya has offered to sell her car for 1,200. Aniya tells Franny the offer will remain into effect until noon of the following day.

19 Topic 4: 200 Question: How would you describe definite and certainness? Answer: Definite and Certainness means that it has to be detailed and states exactly what the contract says.

20 Topic 4: 400 Question: What is the Mirror Image rule? Answer: The Mirror Image rule means that the terms stated in the acceptance must exactly mirror or match the terms of the offer.

21 Topic 4: 600 Question: How would you define serious intent? Answer: I would define serious intent as entering into the contract with a legal obligation.

22 Topic 4: 800 Question: How would you define definiteness and certainty? Answer: Definiteness and certainty means that you state exactly what the contract is about.

23 Topic 4: 1000 Question: list different communication to the offeree. Answer: Offers can be made by: telephone, letter, telegram, fax, etc….

24 Topic 5: 200 Question: What is invitations to negotiate? Answer: They are invitations to deal, trade, or make an offer.

25 Topic 5: 400 Question: In Latin what does bilateral mean? Answer: Bi means two lateral means sides

26 Topic 5: 600 Question: In Latin what does Unilateral mean? Answer: Uni meaning one lateral meaning side?

27 Topic 5: 800 Question: Name a well known contracts for teenagers. Answer: cellphone contract

28 Topic 5: 1000 Question: You can ask a question here, it has to relate to the topic, as # get higher, Qs get harder! Answer (The answer here!)

29 Bonus Question: 5000 pts. Question: Does a contract have to be in writing in order for it to be valid? Answer: No it doesnt a contract maybe be valid orally.

30 Of the six elements, which is the most crucial to setting up a valid contract?

31 You lost your backpack and posted a $20 reward for it. If someone who did not know about the reward returned the backpack, would you be legally obligated to pay the reward?


Download ppt "Welcome! The Topic For Today Is…. Contract Law Contract Law Elements of a contract Characteristics of a contract Termination of an offer Requirements."

Similar presentations


Ads by Google