Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 2: Search for Mr. Hyde pp. 45-55. 1.In what setting does the opening of the chapter take place? a. Mr. Uttersons house b. Dr. Jekylls house c.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 2: Search for Mr. Hyde pp. 45-55. 1.In what setting does the opening of the chapter take place? a. Mr. Uttersons house b. Dr. Jekylls house c."— Presentation transcript:

1 Chapter 2: Search for Mr. Hyde pp

2 1.In what setting does the opening of the chapter take place? a. Mr. Uttersons house b. Dr. Jekylls house c. Mr. Enfields house d. Mr. Lanyons house ANSWER: a. Mr. Uttersons house (See p. 45)

3 Questions 2-5 refer to the following passage, found on pp The will was holograph, for Mr. Utterson, though he took charge of it now that it was made, had refused to lend the least assistance in the making of it; it provided not only that, in case of the decease of Henry Jekyll, M.D., D.C.L., LL.D., F.R.S., &c., all his possessions were to pass into the hands of his friend and benefactor Edward Hyde, but that in case of Dr. Jekylls disappearance or unexplained absence for any period exceeding three calendar months, the said Edward Hyde should step into the said Henry Jekylls shoes without further delay and free from any burthen or obligation, beyond the payment of a few small sums to the members of the doctors household.

4 2. What does holograph mean? a. Theology. Uttersons austere Sunday evening routine b. Wholly written by the person in whose name it appears c. An unsubstantial image projected into space d. A will, or last testament ANSWER: b. Wholly written by the person in whose name it appears. (Mr. Utterson refused to lend any assistance in the writing of it. Remember Verbomania!: holo = whole; graph = write)

5 3.What does D.C.L. probably mean? a. Doctor of Medicine b. Doctor of Civil Law c. Doctor of Laws d. Fellow of the Royal Society ANSWER: b. Doctor of Civil Law

6 4.To whom did Dr. Jekyll will all of his possessions? a. Utterson b. Enfield c. Lanyon d. Hyde ANSWER: d. Hyde

7 5.What or who, in the above passage, should be free from any burthen or obligation? a. Henry Jekyll b. Edward Hyde c. Members of the doctors household d. The payment ANSWER: b. Edward Hyde

8 6.What is the main reason Utterson goes to Lanyons house? a. Because Lanyon is a friend of Dr. Jekyll b. Because he wants to find out if Lanyon knows anything about Mr. Hyde c. Because he wants to tell Lanyon about what he knows concerning Mr. Hyde d. Because he suspects that Mr. Hyde lives there ANSWER: b. Because he wants to find out if Lanyon knows anything about Mr. Hyde (see p. 46).

9 Questions 7-9 refer to the following passage, found on p. 47. Lanyon tells Utterson: It is more than ten years since Henry Jekyll became too fanciful for me. He began to go wrong, wrong in mind; and though of course I continue to take an interest in him for old sakes sake as they say, I see and I have seen devilish little of the man. Such unscientific balderdash, added the doctor, flushing suddenly purple, would have estranged Damon and Pythias.

10 7. In the above passage, what is the intended meaning of the word fanciful ? a. fancy b. effeminate c. beyond the realm of reality and/or sanity d. devilishly insane ANSWER: c. Beyond the realm of reality and/or sanity

11 8.In the above passage, what is the intended meaning of the word balderdash ? a. nonsense b. nightmares c. proofs d. campaigns ANSWER: a. nonsense

12 9.In the above passage, what is the intended effect of the allusion to Damon and Pythias ? a. To emphasize the fact that unscientific balderdash like Jekylls should have gotten him jailed and condemned to death. b. To push the notion that Jekylls unscientific balderdash was so absurd that it would have been enough to alienate the two closest friends in ancient Greek history. c. To emphasize the point that unscientific balderdash is not something for which a friend should risk his life. d. To push the notion that such unscientific balderdash is enough to estrange even dreamy philosophers. ANSWER: b. To push the notion that Jekylls unscientific balderdash was so absurd that it would have been enough to alienate the two closest friends in ancient Greek history.

13 10. What is the meaning of the word gross in these sentences from p. 48? Six oclock struck on the bells of the church that was so conveniently near to Mr. Uttersons dwelling, and still he was digging at the problem. Hitherto it had touched him on the intellectual side alone; but now his imagination also was engaged or rather enslaved; and as he lay and tossed in the gross darkness of the night and the curtained room, Mr. Enfields tale went by before his mind in a scroll of lighted pictures. a. disgusting b. deep c. total d. grotesque ANSWER: b. deep

14 11.When the narrator refers to his friend in this passage from p. 48, to whom is he referring? Or else he would see a room in a rich house, where his friend lay asleep, dreaming and smiling at his dreams; and then the door of that room would be opened, the curtains of the bed plucked apart, the sleeper recalled, and lo! There would stand by his side a figure to whom power was given, and even at that dead hour, he must rise and do its bidding. a. Jekyll b. Hyde c. Enfield d. Lanyon e. Utterson ANSWER: a. Jekyll

15 12. How does Utterson meet Mr. Hyde? a. He goes to Dr. Jekylls house and the servant introduces them. b. He waits outside of the door Enfield identified at all hours of the day and night until Hyde arrives. c. He sees him trample a little girl and makes a citizens arrest. d. He follows him home one night from work and then introduces himself. ANSWER: b. He waits outside the door Enfield identified at all hours of the day and night until Hyde arrives. (See p. 49.)

16 13.Which one of the following figures is NOT used to describe Mr. Hyde? a. A cave-dweller b. Damon c. Satan d. A Juggernaut ANSWER: b. Damon. If you recall, Damon and Pythias were compared to Lanyon and Jekyll on p. 47. Hyde is compared to a troglodyte (caveman) on p. 52, his face is said to have Satans signature on p. 52, and is referred to as a Juggernaut on pp. 40 and 48.

17 14. What does Poole say about Hydes activities on pp ? a. That he behaves like an odious villain. b. That he comes and goes like a ghost. c. That he never eats in the main house, and he enters and leaves through Jekylls science lab. d. That he has blackmailed Dr. Jekyll, and that he used his information to make Jekyll write him into his will. e. That he has cancer and wants Jekyll to cure him. ANSWER: c. That he never eats in the main house, and he enters and leaves through Jekylls science lab.

18 15. What does Utterson plan to do for his friend, Harry Jekyll? a. Find out all of Hydes dirty secrets so that he can spare Jekyll from being blackmailed by Hyde. b. Rewrite the will. c. Ask Jekyll if he can help him. d. Destroy the will. ANSWER: a. Find out all of Hydes dirty secrets so that he can spare Jekyll from being blackmailed by Hyde. See p. 54.


Download ppt "Chapter 2: Search for Mr. Hyde pp. 45-55. 1.In what setting does the opening of the chapter take place? a. Mr. Uttersons house b. Dr. Jekylls house c."

Similar presentations


Ads by Google