Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

FORCE & MOTION REVIEW. Question 1 A large bus travels city streets. It takes the bus 10 seconds to cross each city block. If all the city blocks are the.

Similar presentations


Presentation on theme: "FORCE & MOTION REVIEW. Question 1 A large bus travels city streets. It takes the bus 10 seconds to cross each city block. If all the city blocks are the."— Presentation transcript:

1 FORCE & MOTION REVIEW

2 Question 1 A large bus travels city streets. It takes the bus 10 seconds to cross each city block. If all the city blocks are the same length, what can be said about the bus? A. It is accelerating. B. It is decelerating. C. It is moving at a constant velocity. D. It is moving with varying acceleration. Answer: It is moving at a constant velocity.

3 Question 2 Which of the following examples of forces acting on objects requires the objects in question to come into physical contact with one another? A. The transfer of motion between balls on a pool table. B. The falling of a birds feather toward the ground. C. The movement of a compass needle to point to the north D. The orbiting of the moon around Earth. Answer: The transfer of motion between balls on a pool table.

4 Question 3 The graph shows the position of a car in motion along an east-west road over a period of 10 minutes. The cars position is recorded at 1-minute intervals. At time = 0, the cars position is at the starting point. What is the cars motion relative to the starting point at time = 8 minutes? A. at rest at the starting point B. in motion at the starting point C. moving toward the starting point D. moving away from the starting point Answer: Moving toward the starting point

5 Question 4 The graph shows the position of a car in motion along an east-west road over a period of 10 minutes. The cars position is recorded at 1-minute intervals. At time = 0, the cars position is at the starting point. What is the total distance traveled by the car after 10 minutes? A. 600 meters B. 1,200 meters C. 2,000 meters D. 3,600 meters Answer: 1,200 meters

6 Question 5 On Saturday Ashley rode her bicycle to visit Maria. Marias house is directly east of Ashleys. The graph below shows the distance Ashley was from her house after each minute of her trip. According to the graph, during which time segment was Ashley moving the fastest? A. Between 0 and 2 minutes B. Between 0 and 4 minutes C. Between 4 and 8 minutes D. Between 8 and 10 minutes Answer: Between 8 and 10 minutes

7 Question 6 A car is traveling south at a speed of 64 miles per hour and then begins traveling west but continues traveling at the same speed. Which of the following has changed? A. mass B. velocity C. speed D. gravity Answer: velocity

8 Question 7 What causes changes in motion? A. force B. change in position C. velocity D. speed Answer: force

9 Question 8 You watch a person dive off a diving board. What reference point have you probably used to determine the divers motion? A. the other divers climbing up to the diving board B. the birds flying by C. the diving board D. the swimmers In the water Answer: the diving board

10 Question 9 Objects remaining at rest or continually in motion have A. mass B. inertia C. speed D. Friction Answer: inertia

11 Question 10 What was the total distance traveled by the runner? A. 10 meters B. 20 meters C. 30 meters D. 40 meters Answer: 40 meters

12 Question 11 Which of these describes the speed of the runner during the entire trip? A. increased B. constant C. decreased D. varied Answer: constant

13 Question 12 Which statement explains why the rope is moving toward the team on the left? A. the unbalanced force accelerates the object in the direction of the stronger force B. the balanced force allows the rope to move to the left C. the net force between the two teams is zero D. the rope is shorter on the left Answer: the unbalanced force accelerates the object in the direction of the stronger force

14 Question 13 The force of ___________ is the attraction between objects. A. gravity B. weight C. motion D. Friction Answer: gravity

15 Question 14 Motion is A. an increase in the speed of an object B. a decrease in the speed of an object C. the stopping of an object relative to a frame of reference D. a change in position relative to a frame of reference Answer: a change in position relative to a frame of reference

16 Question 15 An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion unless acted upon by a force. A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 1 st Law of Motion

17 Question 16 A train is traveling west at a speed of 35 mph and then changes direction and heads north at the same speed. What has changed? A. Speed B. Momentum C. Velocity D. Inertia Answer: velocity

18 Question 17 In the diagram below, g is the force of gravity, r is the force of the ramp acting on the car and f is the force of friction. Which diagram shows the directions of the forces acting on a car as it travels down the ramp? Answer:

19 Question 18 Acceleration of an object depends on its mass and the size and direction of the force acting on it. A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 2 nd Law of Motion

20 Question 19 For every action, there is an equal and opposite reaction. A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 3 rd Law of Motion

21 Question 20 It is a calm, clear, sunny afternoon. You are traveling forward in a moving car, why do the trees outside appear to be moving backwards? A. You are judging motion as if you were stationary. B. The wind is blowing the trees. C. The moving car affects your balance. D. It is an optical illusion. Answer: You are judging motion as if you were stationary

22 Question 21 Chris is on his way to work. It had been a busy morning and he was running late. As Chris approached an intersection, the traffic light turned from yellow to red. This frustrated him because he had to be at work in five minutes. Above is the motion graph of Chriss morning commute from his home to his work. How long was Chris stopped at the traffic light? A. Chris was stopped at the traffic light for 2 minutes B. Chris was stopped at the traffic light for 6 minutes. C. Chris was stopped at the traffic light for 8 minutes. D. Chris was stopped at the traffic light for 15 minutes. Answer: Chris was stopped at the traffic light for 2 minutes

23 Question 22 A force that acts in a direction opposite to the motion of the moving object. A. Friction B. Gravity C. Static Force D. Momentum Answer: Friction

24 Question 23 Ms. Williams science class uses a toy car race to study and collect data about forces and motion. The racetrack shown has a 6-meter ramp and a 5-meter level section to the finish line. Two cars compete at a time. On what section of the racetrack will the forces on the cars be balanced? A. the starting block B. the ramp only C. the level section after the ramp D. the entire track Answer: the starting block

25 Question 24 Ms. Williams science class uses a toy car race to study and collect data about forces and motion. The racetrack shown has a 6-meter ramp and a 5-meter level section to the finish line. Two cars compete at a time. At what point on the track does a car reach its fastest speed? A. halfway down the ramp B. at the bottom of the ramp C. halfway down the level section D. at the finish line Answer: at the bottom of the ramp

26 Question 25 A seatbelt is used to protect you from which of Newtons Laws of Motion? A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 1 st Law of Motion

27 Question 26 Which one of Newtons Laws of Motion explains why it is easier to push an empty shopping cart than one filled with groceries? A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 2 nd Law of Motion

28 Question 27 A rocket is an example of which one of Newtons Laws of Motion? A. Newtons 1 st Law of Motion B. Newtons 2 nd Law of Motion C. Newtons 3 rd Law of Motion Answer: Newtons 3 rd Law of Motion


Download ppt "FORCE & MOTION REVIEW. Question 1 A large bus travels city streets. It takes the bus 10 seconds to cross each city block. If all the city blocks are the."

Similar presentations


Ads by Google