Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Digital Storytelling Using Photo Story 3 Presented by Janice Butler University of Texas at Brownsville.

Similar presentations


Presentation on theme: "Digital Storytelling Using Photo Story 3 Presented by Janice Butler University of Texas at Brownsville."— Presentation transcript:

1 Digital Storytelling Using Photo Story 3 Presented by Janice Butler University of Texas at Brownsville

2 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 2 Education is not a preparation for life; education is life itself. - John Dewey

3 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 3 It begins with a story... …what is occurring because of that one simple little thing you have done (teaching digital storytelling) is really rather phenomenal. Remember your question to us at the beginning of the training. Would it help if I could give you a technology tool that everyone could learn to use very quickly even if you dont know anything about technology? I wondered when you said that how it could be done. Well, you did it and it has proven to be effective many times over with an unbelievable ripple effect as it is touching special education, ESL students, recent immigrants, parents of autistic children, and on and on.

4 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 4 Why are we here today? What are digital stories?stories?

5 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 5 You will know how to: Plan, create, edit and produce digital stories using a variety of technology tools –Photo Story 3 –Wavepad –Photofiltre –PowerPoint –Scanners –Digital cameras –Other

6 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 6 You will know how to: Produce a variety of different types of digital stories –Personal reflection and growth –Content introductionintroduction –Discovery –Content reinforcement by studentstudent –Drill Teach all of this to your students so they can create their own stories

7 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 7 You will know how to: Build student-centered lessons integrating the technology Create several lessons using core TEKS Become an ambassador for digital storytelling in the classroom Have fun!!!

8 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 8 Some rules No question or comment is silly Feel free to rove and share with the others – in fact, we need you to do this Go when you gotta go Be prepared to provide feedback and to share

9 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 9 Change is upon us... A paradigm shift means fundamentally altering the way things are done. The future …belongs to pioneers - the people who are willing to accept high risk and open a new trail to the future. They put the new paradigm into practice. Joel Barker Futurist, Author of Paradigms

10 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 10 …profound changea paradigm shiftwill one day transform the way you [do business.] –Joel Barker, Paradigm Principles –Our business is education.

11 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 11 The only thing that interferes with my learning is my education. –Albert Einstein

12 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 12 NCLB Technology deadline on December 31, 2006 Are we prepared to meet the deadline? What is going to happen now? Are students prepared to use technology to perform not just to play?

13 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 13 Paradigm Shift in Education For the first time in the history of education, students know vastly more about a subject (technology) than the teachers do. Students now have access to information about anything – at their fingertips. This paradigm shift (to learn to use technology, integration of core academics) requires a huge learning curve in a time when few people have free time.

14 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 14 Would it help if I could give you a technology tool that everyone could learn to use very quickly even if you dont know anything about technology? anything

15 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 15 Now you need to get up to speed on: TAKS, TEKS, technology integration, academic integration, math TEKS, English TEKS, reading TEKS, science TEKS, social studies TEKS... AND – teach many students with a wide variety of technology, math, English, reading skills AND – address needs of special populations – SE, LEP and at-risk…

16 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 16 However, educational technology is not, and never will be, transformative on its own. It requires the assistance of educators who integrate technology into the curriculum, align it with student learning goals, and use it for engaged learning projects. –http://www.ncrel.org /http://www.ncrel.org /

17 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 17 Use Digital Stories to Enhance curriculum in the classroom Integrate math, reading and technology Reinforce processes, i.e., sequencing, part to whole, whole to part, cause and effect, etc. Create emotional connections to learningemotional connections Have fun learning

18 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 18 Challenges you will face: Seeking meaningful uses of digital storytelling other than the superficial ones Wanting students to use digital imaging as a mode of communication and personal reflection Integrating multimedia development into curriculum Avoiding copyright infringement

19 Part II Copyright Laws

20 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 20 In a nutshell Copyright chartchart Copyright quizquiz

21 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 21 Copyright free locations –Downloading images from the Internet, websites with royalty free photos, music cs.shtmlhttp://www.firstgov.gov/Topics/Graphi cs.shtml

22 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 22 Creative Commons Best thing to happen since sliced bread:

23 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 23 Creative Commons - music Sounds – Thunderstorm –By RHumphries. Retrieved on September 10, 2006 (http://freesound.iua.upf.edu/usersViewSingle.php?id=1112) rbh thunder storm.wav (http://freesound.iua.upf.edu/samplesViewSingle.php?id=2523) Spooky stuff October 31, 2006 By lancelottjones (http://freesound.iua.upf.edu/usersViewSingle.php?id=24904) spooky.wav (http://freesound.iua.upf.edu/samplesViewSingle.php?id=9408)

24 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 24 CCmixter is really coolcool –How bout Ophelias song? Freesound ProjectProject

25 Part III Digital Storytelling

26 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 26 Many definitions – but we will work with this one…digital storytelling is… The art of telling stories with any of a variety of available multimedia tools, including graphics, audio, video, animation, and Web publishing. The story is the important aspect of digital storytelling. We all have a story to tell, to share, to bring to life with pictures, sound, narration, and music.

27 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 27 Elements of the story… Overall Purpose of the Story Narrators Point of View A Dramatic Question (or Questions) Choice of Content Clarity of Voice Pacing of the Narrative Meaningful Soundtrack Quality of the Images Economy of the Story Detail Good Grammar and Language Usage

28 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 28 A visual story, might also use: First person narrative Previously recorded audio Text slides Interviews

29 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 29 For teachers/students to be successful Need an Integrated Project Build a model of rich technology- integrated teaching and learning Demonstrates power of technology when used to support compelling, authentic content

30 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 30 Begin with the question and the storyboard…

31 Part IV Using Photo Story 3

32 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 32 "Emotions drive the threesome of attention, meaning, and memory." In essence, that sums up what we know about learning: attending to information, constructing meaning, and lodging it in our memory. Brain researchers have shown that emotions are critical to patterning, which is the way that information is organized in the brain, how we are able to retrieve that information.

33 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 33 Emotions assist in both evaluating and integrating information and experiences. –Jensen, Eric (1998). Teaching with the Brain in Mind. Alexandria, VA: Association for Supervision and Curriculum Development.

34 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 34 Combining the tools of todays electronic media with great teaching methods has given educators a whole new way to give wings to a childs learning. –Mark Standley –Digital Storytelling: Using new technology and the power of stories to help our students learn - and teachteach

35 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 35 When students understand what makes great stories for audiences and how storytelling helps audiences learn, they can create messages that shape not only their own learning, but help teach others across the world. –Mark Standley –Digital Storytelling: Using new technology and the power of stories to help our students learn - and teachDigital Storytelling

36 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 36 It is a miracle that curiosity survives formal education. -Albert Einstein Click here

37 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 37 Things gain meaning by being used in a shared experience or joint action. John Dewey Democracy and Education, 1916

38 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 38 Give the pupils something to do, not something to learn; and the doing is of such a nature as to demand thinking; learning naturally results.

39 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 39 Patterns and programs drive our understanding – intelligence is the ability to elicit and to construct useful patterns –http://www.designshare.com/Research/BrainB asedLearn98.htmhttp://www.designshare.com/Research/BrainB asedLearn98.htm

40 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 40 Uses for PS 3 To reinforce student learning To assess To allow students to teach others To collaborate with peers To develop organizational and processing skills To prioritize To introduce a topictopic To have fun learning To have fun teaching To have fun sharing

41 Digital Storytelling Using Photo Story 3 Lets get ready to rock and roll…

42 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 42 Web Resources/Sources - Photo Story 3 and Digital Storytelling ESPIRITU+ Steps in Installing and Running Photo Story 3 ESPIRITU+ Photo Story 3 Online Tutorial Workshop – PBL, Photo Story 3 and more, Bernard Robin, Ph.D. Valuable information on the students of today -Todays Students and What Students Might Look Like in the Future, Bernard Robin, Ph.D.

43 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 43 Web Resources/Sources - Photo Story 3 and Digital Storytelling contd Good information about copyright laws, technology alignment. Tips for presentations- movies The Art of Telling Digital Stories PhotoStory examples Tutorials and good examples

44 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 44 Brain-based and Educational Research 12 Design Principles Based on Brain-based Learning Research The latest in brain-based research as it relates to education A wealth of materials on brain-based research and education Regional Educational Laboratories: The nation's network of support for research-based school reform Factors that affect the effective use of technology for teaching and learning

45 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 45 Miscellaneous sites Quotes, anywhere, anywho, anytime One of our favorite project-based learning sites George Lucas Foundation website – awesome ideas for constructivist – sign up for free magazine Awesome and easy to use free (shareware) software for audio editing

46 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 46 To "learn from experience" is to make a backward and forward connection between what we do to things and what we enjoy or suffer from things in consequence. Under such conditions, doing becomes a trying; an experiment with the world to find out what it is like; the undergoing becomes instruction-- discovery of the connection of things. -John Dewey, Democracy and Education, 1916

47 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 47 digital_sthttp://gemini.utb.edu/jbutler/presentations/ digital_storytelling_BETA.ppt Janice Butler Critical link and addresses

48 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 48 Special thanks to Dr. Bernard Robin, University of Houston, for his contribution in introducing Photo Story 3 to the ESPIRITU+ Team and making this PowerPoint presentation more resourceful and informative.

49 The Beginning

50 © Copyright, EdUKey Solution. All rights reserved. 50 Other good sites php?id=107 – good stuffhttp://www.groups.edna.edu.au/course/view. php?id=107 Really jam packed site


Download ppt "Digital Storytelling Using Photo Story 3 Presented by Janice Butler University of Texas at Brownsville."

Similar presentations


Ads by Google