Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Atmospheric Composition Layers of the Atmosphere Ozone Water Cycle Wind 10 20 30 40 50 3 rd Quarter- 6 th Grade Science Jeopardy- Test #1.

Similar presentations


Presentation on theme: "Atmospheric Composition Layers of the Atmosphere Ozone Water Cycle Wind 10 20 30 40 50 3 rd Quarter- 6 th Grade Science Jeopardy- Test #1."— Presentation transcript:

1 Atmospheric Composition Layers of the Atmosphere Ozone Water Cycle Wind rd Quarter- 6 th Grade Science Jeopardy- Test #1

2 10 points Question: Which two gases are most abundant in Earths atmosphere? Answer: Nitrogen and Oxygen

3 20 points Question: Identify three different gases in our atmosphere. Answer: Nitrogen, Oxygen, Water Vapor, Carbon Dioxide, Argon, Methane, Ozone

4 30 points Question: What is the percentage of nitrogen and oxygen in our atmosphere? Answer: Nitrogen = 78% Oxygen = 21%

5 40 points Question: Compared to the size of planet Earth, how might you describe our atmosphere? Answer: The atmosphere is extremely thin, or small, compared to the Earth.

6 50 points Question: Identify the chemical formula for nitrogen, oxygen, water vapor, and methane. Answer: Nitrogen = N 2 Oxygen = O 2 Water Vapor = H 2 0 Methane = CH 4

7 10 points Question: What is the lowest layer of atmosphere where that supports life? Answer: Troposphere

8 20 points Question: Identify the layers of atmosphere in the order of decreasing altitude. Answer: exosphere, thermosphere, mesosphere, stratosphere, and troposphere

9 30 points Question: Which layer of atmosphere do we find meteors burning up. Answer: Mesosphere

10 40 points Question: How does the thickness of the troposphere compare to the thickness of the other layers of atmosphere? Answer: The troposphere is thinner than any other layer of atmosphere.

11 50 points Question: How does temperature vary in each layer of the atmosphere as you increase altitude? Answer: It decreases with altitude in the troposphere and mesosphere, and increases with altitude in the stratosphere and thermosphere

12 10 points Question: In what layer is the molecule ozone found? Answer: Stratosphere

13 20 points Question: CFCs were used in a variety of appliances, and have been linked to the destruction of ozone. Identify three appliances which used to release CFCs? Answer: refrigerators, aerosol sprays, air conditioners

14 30 points Question: What type of radiation from the sun does the gas ozone block? Answer: Ultraviolet

15 40 points Question: What does CFC stand for? Answer: Chlorofluorocarbons

16 50 points Question: The hole in the ozone layer tends to grow during what season and shrink during what season? Answer: Grow nearing the winter months, and shrinks during the summer months

17 10 points Question: When heat energy is added to the ocean, pond, or the ground, which step of the water cycle? Answer: Evaporation

18 20 points Question: Identify the five steps of the water cycle. Answer: Evaporation, condensation, precipitation, run-off, and accumulation

19 30 points Question: Identify three types of precipitation Answer: Rain, sleet, hail, snow

20 40 points Question: What property of the troposphere allows for the condensation of water vapor to form clouds? Answer: As water vapor rises higher in the troposphere, it gets colder because it gets colder as you rise higher in that layer of the atmosphere.

21 50 points Question: What are some places that water can accumulate into? Name at least three places. Answer: Ocean, ponds, groundwater, rivers, lakes, ice caps, glaciers

22 10 points Question: What causes global and surface winds? Answer: the Sun

23 20 points Question: Air always flows from areas of what pressure to what pressure? Answer: High pressure to low pressure

24 30 points Question: What are the very large scale wind systems on Earth called? Answer: Global winds

25 40 points Question: The bending of the global winds as they flow is called the coriolis effect. What causes the global winds to not travel in a straight line? Answer: The Earths rotation

26 50 points Question: Contrast the density and temperature of the sea and land during sea breeze and land breeze. Answer: Land breeze is wind that comes from the land and sea breeze comes from the sea. The density of the air over the water is high


Download ppt "Atmospheric Composition Layers of the Atmosphere Ozone Water Cycle Wind 10 20 30 40 50 3 rd Quarter- 6 th Grade Science Jeopardy- Test #1."

Similar presentations


Ads by Google