Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

AZUMA HOUSE BY ANDO Row House - Sumiyoshi.

Similar presentations


Presentation on theme: "AZUMA HOUSE BY ANDO Row House - Sumiyoshi."— Presentation transcript:

1 AZUMA HOUSE BY ANDO Row House - Sumiyoshi

2 Who is TADAO ANDO?

3 Tadao Ando is an architect of light, a master of space, And an enigma of the architecture realm. Ando became an Overnight sensation with the Row House. And yet he never Underwent any formal Architecture training, Originally employed As a carpenter , his interest in architecture Developed when he found a book of Le Corbusier‘s sketches abed traced over the drawings "so Many times that all The sketches turned black".

4

5

6 Children's School

7 Church of the light Ibaraki-shi , Osaka Prefecture, Japan

8 What is the AZUMA HOUSE? The New Version of Old Row House,
usually referred to as the Row House, or Azuma House (named after the client) is built on a very narrow lot in a core urban Row house neighborhood. Ando inserted a simple , narrow concrete rectangular residence. During construction ,the adjacent build Ings were left untouched.

9

10

11

12 Architect : Tadao Ando Location : Osaka, Japan Date : 1976 Building :Type row house, small house Construction System: Concrete Climate : Semitropical Context : Dense urban Style : Modern Details Site area: 57 sq meters Building area: 34 sq meters Total floor area: 65 sq meters Term of planning: 1/1975-8/1975 Term of construction: 10/1975-2/1976

13 - A simple block building which is inserted in a narrow street of row houses.
- Immediately noticeable because of its blank concrete façade punctuated only by a doorway. - Barely noticed as a house designed by a world famous architect. Site Context: Azuma House with its surrounding

14

15 Three equally sized rectangular volumes:
Two enclosed volumes of interior spaces separated by an open courtyard. Windowless facades. To allow natural light penetrates is only through the courtyard. No interaction with the surroundings. A bridge spans the courtyard and joins with a side staircase that descends to the courtyard. The courtyard completely open to the sky above. Courtyard becomes an integral part of the house’s circulation system. It is entirely wrapped up with concrete, no greenery.

16 Introducing nature elements “light, wind, rain water”
Experience nature without distractions of city. Introduce natural phenomena that are being forgotten in the city.

17 Bringing lifestyle out of chaos
Enclosing geometric walls of thick concrete. Create private barrier between the urban street and interior living space Simplicity His designs generally incorporate minimal ornamentation on the walls of the building. Minimal composition of boxes creates the front facade.

18 Ando says, “I do not believe architecture should speak too much
Ando says, “I do not believe architecture should speak too much. It should remain silent and let nature in the guise of sunlight and wind speak.” Materiality Ando’s staple materials: concrete Reinforced concrete defines spaces in unique new ways that allow constantly changing patterns of light and wind. Tactility The light and shadows conditions on the façade interpreted the concrete wall seems to be soft. Powerful concrete walls with light and nature to create a deep sense of peace.

19 illuminating the AZUMA HOUSE
Because the Azuma house is windowless on all sides and only receives light from its courtyard, an artificial lighting system is created for the evening.

20 During the evening, the back of the room is illuminated through the walls to provide adequate lighting. The use of light and space to create a spiritual feeling and connection with nature is Ando’s architectural signature.

21 “In all my works, light is an important controlling factor,” says Ando.
Interplay between light and dark. Tone drawings Light and Shadow Drawings

22 Even later in the evening
when more lighting is required, soft red light emits through the square openings in the walls. The red light coming from these small openings encompasses the building, allowing it to be adequately lit.

23 With the exception of the kitchen/dining/bath grouping, one must go outside to pass between rooms even during the winter and rainy seasons. If one had to go to the bathroom at night, one had to go outside through the courtyard. Ando acknowledged, as his critics pointed out, that this was inconvenient.

24 The inhabitance small space of the building also allows for less energy to be used in (e.g. lighting purposes, maintenance). The interior Courtyard compensates for this reduced physical space.

25 SOURCE: www.greatbuildings.com/buildings/Azuma_House.html
https://www.azuma.com


Download ppt "AZUMA HOUSE BY ANDO Row House - Sumiyoshi."

Similar presentations


Ads by Google